1. Receptjeim
  2. Sállálá, saláta
  3. A tökéletes ratatouille

A tökéletes ratatouille

  • Gluténmentes
  • Elkészítési idő:
    55 perc
  • Kalória:
    560 kcal
  • Protein:
    10 g
  • Zsírtartalom:
    34 g
  • Szénhidrát:
    45 g

Kevés olyan csodálatos és szépséges dolog van a világon, mint egy tökéletes ratatouille: a „ronda és finom” alu góbi, azaz krumplis karfiol ellenpárjaként a franciás eleganciát képviseli. A ratatouille-t sokan csak francia lecsóként emlegetik, ami meglehetősen barbár megfogalmazás, hiszen jóval több összetevőből áll, és alapjában véve egészen más műfaj. Nem szégyellem beismerni, hogy rajongok a rajzfilmekért, és az egyik kedvencem a Ratatouille, amelyben egy kis patkány virágoztat fel egy párizsi éttermet. Először nézve végig, ahogy elkészíti a címadó fogást, a zsémbes ételkritikus pedig ragyogó szemmel majszolja az ízletes zöldségtornyot, elhatároztam: nem nyugszom, amíg nem kísérletezem ki a tökéletes ratatouille receptjét. Hát nem gyönyörű és kívánatos ez a mesébe illő vacsora? Hajrá – azaz Allez-y!

Hozzávalók 1 adag

  • 1 kis padlizsán ½-e
  • 1 kis cukkini
  • 1 db paradicsom
  • 1 db sárga kaliforniai paprika
  • 1 fej hagyma
  • 1 kis marék friss bazsalikomlevél
  • 0.5 gerezd fokhagyma
  • 0.5 csésze olívaolaj
  • 0.25 csésze balzsamecet
  • bors

Elkészítés

  1. Első körben mindent előkészítek, hogy kényelmes legyen a főzőcske. A sütőt előmelegítem 185 fokra, és nekiesek a zöldségeknek. A padlizsánt, a cukkinit és a hagymát 3-4 mm vastag szeletekre vágom. A paradicsomot felkarikázom, a paprikát pedig egyszerűen csak négyfelé vágom hosszában, és kiszedem a csumáját. Meghámozom a fokhagymát, és egészen vékonyka szeletekre vágom. Minden zöldséget külön kis kupacba gyűjtök a munkaasztalon.
  2. Ha megvagyok, előkészítem a serpenyőt, löttyintek bele egy kevés olívaolajat, és felizzítom a tüzet. A zöldségeket fajtánként, külön-külön csoportokban pirítom mindkét oldalukon, sóval és borssal megszórva, amíg illatozni nem kezdenek. A padlizsán és a cukkini esetében különösen fontos, hogy legalább félig megpuhuljanak. Ha fogy az olaj, ismét rájuk locsolok belőle, mintha csak palacsintát sütnék.
  3. Kibélelem a sütőformát sütőpapírral, és rétegeket készítek a zöldségekből. A rétegek közé egy-egy sor bazsalikomot pakolok, egy kevéske balzsamecetet csepegtetek, és néhány fokhagymaszeletet dobok. Addig folytatom a rétegezést, amíg el nem fogynak a zöldségek. Legfelülre mindenképp padlizsán kerül – ez lesz ugyanis a ratatouille alja, amelyen stabilan kell állnia. Akkor lesz a legkönnyebb dolgom, ha a forma tetejéig érnek a zöldségrétegek.
  4. A formát betolom a forró sütőbe, letakarom sütőpapírral vagy alufóliával, és békén hagyom 45 percre.
  5. Amikor kiszedem, tepsistül egy rácsra állítom, és hagyom pihenni. ¼ óra elteltével fogok egy kényelmesen nagy tálat vagy tányért, és ráhelyezem a sütőforma tetejére, amelyet gyorsan átfordítok. Az asztalra teszem, és óvatosan lehúzom róla a sütőpapírt. Voilá! Ugye, milyen szemet gyönyörködtető?

Ha forradalmi kedvemben vagyok, és lázadni akarok a francia hagyományok ellen, vékonyra szelt répát, gombát vagy akár krumplit és édesburgonyát használok. Vive la révolution!