1. Receptjeim
  2. Cukorfalat
  3. Banánkenyér

Banánkenyér

  • Elkészítési idő:
    60 perc
  • Kalória:
    254 kcal
  • Protein:
    4 g
  • Zsírtartalom:
    11 g
  • Szénhidrát:
    32 g

A banánkenyér csodálatos találmány, egyrészt azért, mert reggelire és desszertként egyaránt remek, másrészt mert elhasználhatom végre az asztalomon szottyogó, barnuló banánkákat. De ami a legjobb benne, az mégiscsak az íze: ez a receptem (a csili mellett) a legnépszerűbb a baráti körömben, és mostanra kevés olyan ismerősöm akad, aki ne készítette volna el szülinapra, partira vagy csak úgy ezt a nagyszerű édességet. Rendszerint őzgerinc vagy loaf bread formában sütöm, ezért aztán ehhez alkalmazkodnak a mennyiségek, de aki csak egy banánnal készítené a szűkebb családnak, nyugodtan sütheti bármilyen kisebb hőálló edényben.

Hozzávalók 12 szelet

  • 2.00 db érett banán (2 db nagyobb, vagy 3 db kisebb)
  • 0.50 csésze kókuszolaj
  • 1.00 csésze fehérbor
  • 2.00 csésze liszt (legalább az egyik legyen teljes kiőrlésű)
  • 1.00 csésze tört dió
  • 1.00 zacskó sütőpor
  • 1.00 csésze cukor (szerelmünk a kókuszcukor)
  • 1.00 csipet
  • 1.00 kk. fahéj

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítem 185 fokra.
  2. A banánokat a keverőtálba dobom, és villával összetöröm őket, majd ráöntöm a fehérbort, az olajat, a cukrot és a fahéjat. Összekutyulom az egészet, majd félreteszem. Ha épp van otthon, dobok bele egy kevés vaníliás cukrot is, az sosem árt.
  3. A másik tálba beleszórom a kétféle lisztet, az apróra tört (de nem porrá darált) diót, a sütőport és a sót.
  4. Most a nedves összetevőket a szárazak mellé zuttyantom, és elkezdem kevergetni a tésztát, lassan emelgetve, különben összeesik. Olyasmi állagúnak kell lennie, mint egy sűrű főzeléknek. Ha túl száraz, meglocsolom még egy kis borral.
  5. Sütőpapírral kibélelem a sütőformát, belecsurgatom a masszát, és lazán leborítom egy sütőpapírral. Nem kell a tepsi alá gyömöszölni a széleit, csak azért teszem rá, hogy nehogy odakapjon a teteje.
  6. 45­50 percig sütöm, és az utolsó 5 percre lekapom a tetejétől a papírt. Akkor jó, ha megkocogtatva kongó hangot ad, és ha beledöfök egy fogpiszkálót, majd kihúzom, viszonylag szárazan jön ki a sütiből.
  7. Készen is van. Hagyom kicsit hűlni, majd az alsó sütőpapír kilógó csücskeinél fogva kiemelem, rácsra teszem, és óvatosan lehámozom róla a papírt. Még ½ tábla, fehérborban felolvasztott étcsokival szoktam meglocsolni 2­3 evőkanálnyival, ha már teljesen kihűlt, ezt pedig meghintem 1 maréknyi tört dióval.

Extra tipp: aki nem dió­fan, használhat mandulát, de akár apróra tört fekete csokit is!