1. Receptjeim
  2. Minden nap ünnepnap
  3. Brit pásztorpite

Brit pásztorpite

  • Fehérjedús
  • Gluténmentes
  • Elkészítési idő:
    60 perc
  • Kalória:
    710 kcal
  • Protein:
    27 g
  • Zsírtartalom:
    32 g
  • Szénhidrát:
    77 g

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy meglepetésekkel teli este, melynek során a kedvesem egy borítékot csúsztatott a tányérom mellé, rajta ezzel a szöveggel: „desszert előtt felbontandó”. Mondanom sem kell, nem bírtam ki addig, és rögtön feltéptem, a borítékban talált meglepetés pedig azonnali visongásra késztetett: karácsonyi-szilveszteri kiruccanás az én hőn szeretett Londonomba. És bár vélhetően minden normális emberi lény a feldíszített Oxford Streetet vagy az ünnepi fényben úszó színházakat idézte volna lelki szemei elé, az én sikkantásom egy meglehetősen hétköznapi élménynek szólt: a Sheperd’s Pie-nak, vagyis az angol pásztorpitének. Mikor Londonban laktunk, időről időre ellátogattunk egy kis vega étkezdébe, amely a város keleti részén, Hackney-ben várja az éhes szájakat. Imádtam, hogy nincsenek fix árak, mindenki becsülete szerint fizet, amennyit jónak lát, odavoltam a lelkes kis csapatért, akik pusztán kedvtelésből végezték a munkájukat, és majd’ megőrültem ezért a bizonyos finomságért, amelyben minden benne volt, amit a „home made” fogásokban szeretünk. A jó hír, hogy most már nem kell repülőre (majd a 38-as buszra) szállnom ahhoz, hogy részesülhessek ebből a brit nemzeti csodából: tökélyre fejlesztettem a pásztorpite-készítés rejtelmeit, ennek pedig méltó megkoronázását jelentette, amikor a Hal a tortán műsorában vele nyerhettem meg a legfinomabb vacsorának járó elismerést. Ám még a nyereménynél is sokkal fontosabb volt, hogy Soma Mamagésa, Iszak Eszti, Aleska Diamond és az egyébként vad húsevő Fluor Tomi is átszellemült élvezettel falták be. Itt a mese vége – és itt kezdődik a várva várt recept.

Hozzávalók 1 adag

  • 1 kis szem krumpli meghámozva, felkockázva
  • 1 db kis sütőtök fele meghámozva, felkockázva (ez kiváltható 1 újabb szem krumplival vagy akár édesburgonyával is, de karalábéval is remekül működik)
  • kókuszzsír
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 kis fej vöröshagyma felaprítva
  • 1 szál angolzeller felaprítva
  • 1 kisebb padlizsán meghámozva, kockacukor-méretű darabkákra vágva
  • 3 szem gomba felkockázva
  • 1 db kaliforniai paprika csíkokra vágva
  • 0.5 csésze csicseriborsó vagy zöldbab (fagyasztott/konzerv)
  • 1 dl paradicsompép (lehet konzerv/üveges, de paradicsomlé is megteszi)
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 csipet füstölt pirospaprika
  • fekete bors

Zöldfűszerek ízlés szerint, finomra aprítva:

  • oregánó
  • petrezselyem
  • zöldhagyma

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítem 190 fokra, majd meghámozom és felaprítom a zöldségeket.
  2. Egy lábosban vizet forralok sóval, majd addig főzöm a krumplit és a tököt, míg meg nem puhulnak. (Amíg fődögélnek, lehet ugrani a 3-as pontra.) Ekkor leszűröm, sóval, borssal ízesítem, és belekanalazok néhány evőkanál kókuszzsírt – hogy még krémesebb, gazdagabb legyen. Botmixerrel simára keverem, majd félreteszem.
  3. Egy nagy serpenyőben felforrósítok 1 evőkanál kókuszzsírt, majd hozzáadom a hagymát és a fokhagymát, sózom, borsozom, és megkínálom egy kis füstölt paprikával. Addig pirítom őket, míg barnulni nem kezdenek, majd felöntöm egy kevés vízzel, és újra lepirítom.
  4. Beleszórom a csíkokra vágott paprikát, 5 perc pirítás után a padlizsánkockákat is, végül pedig a gombát. További jó ¼ óra folyamatos kevergetés, pirítás következik, de immár nem vízzel, hanem vörösborral és paradicsompéppel lazítom a ragut. Természetesen folyamatosan kóstolgatom, kell-e még bele só és bors.
  5. Beleszórom a ropogós zellert és a többi zöldfűszert is, alaposan megkavirnyászom, majd közepes lángon, lefedve főzöm úgy 20 percen át, időnként kicsit átkevergetve.
  6. Amikor a padlizsán teljesen megpuhult, ideje a zöldségek után küldeni a csicseriborsókat is. Innentől fogva már csak 5 perc, és le is húzhatom a tűzről.
  7. A zöldségeket átkanalazom egy mély tepsibe, elegyengetem és megpakolom őket a sütőtökös pürével, hintek rájuk még egy kis füstölt paprikát – csak óvatosan, mert nagyon intenzív íze van –, majd mehetnek a forró sütőbe 1 órára. Akkor van kész, mikor a teteje már szépen megpirult, a tál pereme pedig bugyborékol.
  8. Tahinivel, pár csepp citromlével és fokhagymával, sóval-borssal elkevert kókuszkrémmel vagy akár csak a saját szaftjával is isteni. Enjoy your meal, love.

Kapcsolódó videók