1. Receptjeim
  2. Szabad a lábos!
  3. Burgerbál - A klasszikus változat

Burgerbál - A klasszikus változat

  • Szénhidrátszegény
  • Elkészítési idő:
    40 perc
  • Kalória:
    580 kcal
  • Protein:
    13 g
  • Zsírtartalom:
    36 g
  • Szénhidrát:
    42 g

Ha nincs másként feltüntetve az étlapon, a vegán burgerek rendszerint lencséből készülnek. Ez az a „hamburgerhús”, amely ízében és állagában a legközelebb áll az igazihoz – ezt annak mondom, akinek ez a fontos, a többieknek inkább csak annyit: fergetegesen finom, megéri pepecselni vele.

Hozzávalók 1 adag

  • 0.50 csésze főtt lencse (lehet konzerv is, lustiknak)
  • 0.50 csésze lencse kávédarálóban porrá őrölve (de lehet készen vásárolt lencse-/ csicseriborsóliszt is)
  • 1.00 db padlizsán 1 kisebb méretű, 220 fokos sütőben egészben, ½ óra alatt megsütve, majd héjából kikaparva
  • 1.00 fej vöröshagyma
  • 1.00 marék tetszőleges gomba apróra vágva, 2 gerezd fohagymával, sóval, borssal és 1 pár csipet római köménnyel kókuszzsíron karamellizálva
  • 1.00 db kaliforniai paprika aki szereti, ezt is küldhet a pirított hagyma és gomba mellé apróra vágva
  • pár szem gesztenye meghámozva, főve (a cukrozatlan gesztenyemassza is remek választás)
  • 1.00 nagy csokor vegyes, apróra vágott zöldfűszer

Elkészítés

  1. A hozzávalókat botmixerrel sűrű krémmé keverem, nedves kézzel burgereket formázok belőlük, és a külsejüket alaposan megszórom csicseri- vagy lencseliszttel, hogy ne ragadjanak le.
  2. Kedvem szerint forró sütőben, sütőpapíron sütöm át őket, vagy száraz serpenyőben, mindkét oldalukat „megkapatva”, kissé nyersen, krémesen hagyva a közepüket.

4 tuti trükk: - Amikor csak tehetem, a felhasználtnál sokkal több húspogácsát készítek, így lefagyaszthatom őket ínséges időkre. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten felengedem a pogácsákat, majd kókuszzsírral kikent serpenyőben pirítom meg mindkét oldalukat. - Az „elfogyott a kenyér” a világ legrémisztőbb mondatai közé tartozik (az „elfogyott a kávé” és az „elfogyott az olívaolaj” méltó párjaként), így nálam mindig van a mélyhűtőben szeletelt rozskenyér, teljes kiőrlésű pita és valami könnyű és finom hamburgerzsemle. Érdemes kitapasztalni, melyik pékség vagy szupermarket kínálja a legjobbat – az én kedvencem rozsos lisztből készül, és állítólag csak 99 kalória jut egy bucira. - Az avokádó olyan, mint a matrac: vagy túl puha, vagy túl kemény. Utóbbi esetben papírzacskóba vagy újságpapírba tekerve 24 óra alatt „megérik”, így használható állapotba kerül. - Ma már millióféle vegán sajt kapható a bioboltokban, de a házi változat mindent überel. Aki sajtburgerre vágyik, kitanulhatja a vegán sajtkészítés művészetét – lásd a tejmentes sajttál receptjét. - A burgerépítés bizony ősi mesterség, nem lehet csak úgy ukk-mukk-fukk egymásra halmozni mindent. Megmutassam, én hogyan csinálom?

Kapcsolódó videók