1. Receptjeim
  2. Cukorfalat
  3. Nigella hamisítatlan karácsonyi gyümölcstortája

Nigella hamisítatlan karácsonyi gyümölcstortája

  • Elkészítési idő:
    90 perc
  • Kalória:
    313 kcal
  • Protein:
    4 g
  • Zsírtartalom:
    12 g
  • Szénhidrát:
    46 g

Nagyjából húszéves voltam, amikor egy londoni karácsonyi kirándulás során beleszerettem Nigella Lawson főzőműsorába, aminek az lett az eredménye, hogy ha ő szerepelt a tévében, nem voltam halandó elhagyni a szállodaszobát. Sem a kivilágított kirakatok, sem a musicalek, sem a partik nem nyűgöztek le annyira, mint Nigella csodálatos mesterművei. Imádtam, ahogy már-már perverz élvezettel tunkolja ki az utolsó csepp mártást is a tányérból, odavoltam érte, hogy olyan kifejezéseket használ, mint „rich and luscious”, „smooth and fudgy”, és „gorgeous gleaming”, és szenvedélyesen rajongtam érte, hogy minden fogás elkészítése közben megiszik egy üveg bort. Az ünnepek közeledtével újra eszembe ötlenek a legcsodálatosabb receptek, amelyeket neki köszönhetően tanultam meg elkészíteni, és bár négy éve vegán vagyok, bármelyik klasszikus Nigella-féle fogást lazán kristófosítom. Ez az elképesztően gazdag, bűnös, dekadens élvezetre csábító édesség is az ő kreálmánya eredetileg – ám hogy ne érezzem úgy, hogy ha eszem belőle egy szelelet, szilveszterig már egy gombostűnyi ételt sem tudok lenyelni, itt-ott karcsúsítottam rajta egy kicsit.

Hozzávalók 12 szelet

  • 1.00 csésze aszalt szilva feldarabolva
  • 1.00 csésze mazsola
  • 1.00 csésze aszalt áfonya
  • 0.50 csésze kókuszzsír
  • 0.50 csésze kókuszcukor
  • 0.50 csésze méz vagy agavészirup/datolyaméz
  • 0.50 csésze narancs-/mandulalikőr (de vörösborral is működik)
  • 2.00 db narancs kifacsart leve és héja
  • 1.00 kk. karácsonyi fűszerkeverék (2 rész fahéj, 1 rész gyömbér, és ½-½ rész szegfűszeg és szerecsendió)
  • 2.00 ek. kakaópor
  • 0.50 tábla tejmentes étcsoki
  • 1.00 csésze liszt (amilyen épp akad)
  • 1.00 csésze őrölt mandula
  • 1.00 zacskó sütőpor
  • 1.00 csipet szódabikarbóna

Elkészítés

  1. A sütőt 160 fokra hevítem, és felteszem a kedvenc karácsonyi lemezemet – az én favoritom a Very Special Christmas, amelyen Madonna énekli a Santa Babyt.
  2. Fogok egy lábast, és szépen egymás után belehalmozom a gyümölcsöket, majd mehet rá az olaj, a likőr, a méz, a narancsok héja reszelve, végül a levük is. Beleaprítom a csokit, majd alaposan összekeverem, és az egész kutyulékot felforralom, ezután alacsony lángon rotyogtatom addig, míg a csoki teljesen el nem olvad. Az a cél, hogy sűrű, mézszerű masszát kapjak.
  3. Egy keverőtálba szórom a lisztet, a mandulát, a kakaóport, a fűszerkeveréket, a sütőport, a szódabikarbónát és a cukrot, majd miután jól összekavargásztam, lehúzom a tűzről a fortyogó, édes lávát, és hozzáadom az illatos lisztkeveréket.
  4. Egy kisebb tortaformát alaposan megolajozok – a legjobb a kapcsos szélű, azzal mindig tutira megy az ember –, de ha épp random helyen támad kedvem sütni, és nincs tortaforma, akár egy lábost is kibélelhetek sütőpapírral, úgy, hogy a csücskei kilógjanak az edény száján – így könnyedén kiemelhetem majd a tortát.
  5. A tortát a forró sütőbe tolom, ahol a középső rácson nagyjából 75 perc alatt sül meg. Az a szuper ebben a tortában, hogy igazából nem lehet elrontani: ha kicsit tovább pirul a kelleténél, akkor sem szárad ki a sok gyümölcstől, ha pedig nem sül át teljesen, akkor sem nyers, hiszen alig van benne liszt. Ezt csak megsúgom, de senki ne adja tovább… gondolják csak azt az emberek, hogy a világ legkomplikáltabb desszertjét készítettük el.
  6. Hagyom teljesen kihűlni, majd vagy kiemelem a lábosból, vagy óvatosan lekapcsolom róla a tortagyűrűt, mintha Marie Antoinette-et menteném ki a fűzője szorításából. A tenyeremre borítom, lehúzom az aljáról a sütőpapírt, és egy tortatálra vagy nagyobb tányérra helyezem… ekkor következhet a dekorálás!
  7. Ez a legizgibb rész... ilyenkor illik felhangosítani a zenét, és kinyitni egy üveg behűtött Lambruscót. Nigella fényes csokiba bújtatott kávészemeket dobál a torta közepére, a peremét aranyló cukorcsillagokkal díszíti, majd ehető aranyport és gyöngyházszínű cukorkákat hint a tetejére, de saját készítésű marcipán-fagyöngggyel is isteni. Dekorálhatom továbbá cukrozott gyömbérkockákkal vagy koktélcseresznyével, nyakon önthetem pár csepp vízzel és citromlével kikevert porcukorral, vagy egyszerűen csak körbeköthetem egy masnival, egy kis magyalágacskát ejtve a közepére, mint Mr. Bean az Igazából szerelem karácsonyi shoppingolós jelenetében.