1. Receptjeim
  2. Minden nap ünnepnap
  3. Alu góbi – az indiai krumplis karfiol

Alu góbi – az indiai krumplis karfiol

  • Gyors
  • Energiaszegény
  • Gluténmentes
  • Elkészítési idő:
    35 perc
  • Kalória:
    421 kcal
  • Protein:
    8 g
  • Zsírtartalom:
    26 g
  • Szénhidrát:
    34 g

Újabb titkos családi receptet osztok meg, ám ezúttal lopott tollakkal ékeskedem. Ez a klasszikus indiai fogás ugyanis a kedvesem, Matan specialitása. Olyan pompásan készíti, hogy még bangladesi, szintén konyhatündér barátnénk is képes könyörögni érte, amikor pedig elfogy, az bizony felér egy tragédiával. Bár hivatalosan főétel, izgalmas köretként is remek. Ha szivárványos kedvemben vagyok, a karfiol felét brokkolira cserélem, a krumplik közé pedig édesburgonyát is csempészek. Óriási szívességet teszek magamnak, ha előre felkockázom a krumplit, és felvágom a karfiolt – így gyorsabban és hatékonyabban dolgozhatok, mint Stahl Juci és Julia Child együttvéve. A krumplikat nagyjából másfél-két centis kockákra vágom, a karfiolt pedig nagyobbacska rózsákra szedem, különben felismerhetetlenné főnek.

Hozzávalók 1 adag

  • 3.00 ek. kókuszzsír Ha kicsit sűrűbb, krémesebb ízre vágyom, kókusztejet is használok.
  • 1.00 db krumpli
  • 3.50 db nagy karfiolrózsa
  • 0.50 db vöröshagyma
  • bors
  • babérlevél
  • koriandermag
  • kömény
  • kurkuma
  • pirospaprika
  • gyömbér
  • korianderzöld a tálaláshoz

Elkészítés

  1. Felizzítom a tüzet, fogok 1 nagy kövér hagymát, apróra darabolom, és forró olajban illatosra sütöm. Közben rádobok 2 babérlevelet, sózom és borsozom, majd belehajítok 1 evőkanálnyi, mozsárban őrölt koriandermagot.
  2. Amikor már serceg és sistereg, hozzáadom a kockákra vágott krumplit, állandóan kevergetve, nehogy odaégjen.
  3. Most következik a fűszerezés: mehet bele kömény, kurkuma, pirospaprika és gyömbér. 1 csapott evőkanálnyi mindegyikből éppen megteszi. (Ha friss gyömbért használok, 1 ujjhegynyit reszelek le.)
  4. Hozzáadok annyi vizet (vagy víz és kókusztej keverékét), hogy éppen ellepje a krumplicskákat, felforralom, és addig főzöm őket, amíg majdnem teljesen megpuhulnak.
  5. Most beleugorhatnak a karfiolrózsák is, ismét felforralom a vizet, majd mérséklem a tüzet, és rádobok egy fedőt a lábosra. 15 percen át főzöm – az utolsó pár percre leveszem a fedőt, hogy lássam, hogy alakul az indiai lakoma. Óvatosan kevergetem, nehogy szétessen a karfiol!
  6. Készen is vagyok. Elzárom a tüzet, és hagyom, hogy az alu góbi 10 percen át üldögéljen a fazékban, és az élet nagy dolgain merengjen. Na jó, igazából csak azért, hogy kihűljön, és ízei még inkább összeérjenek.
  7. Rizzsel vagy malawah-val (tradicionális jemeni lángosszerűséggel) tálalom, az indiaiak ugyanis egy nagyon hasonló kenyérféleséget készítenek mellé, amelyet parathának hívnak, és olyan finom, hogy egy mumbai VIP-party bollywoodi filmsztárjának szoktam magam érezni tőle.