1. Receptjeim
  2. Sállálá, saláta
  3. Görög saláta

Görög saláta

  • Gyors
  • Gluténmentes
  • Szénhidrátszegény
  • Elkészítési idő:
    10 perc
  • Kalória:
    572 kcal
  • Protein:
    15 g
  • Zsírtartalom:
    42 g
  • Szénhidrát:
    23 g

Soha nem felejtem el, amikor életemben először pillantottam meg a tengert – Görögországban nyaraltunk a szüleimmel. Az unokatesóim – akik már egy évvel korábban belekóstolhattak a külföldi nyaralás izgalmaiba – meséltek róla, és persze filmekben is láttam már. Nagyjából ennyit tudtam a tengerről a nyolcvanas évek elején felnőtt budapestiként. Mondanom sem kell, hogy teljesen más volt, mint amilyennek elképzeltem. Nagyobb, kékebb, végtelenebb… Csak álltam ott, Kristófka Csillaghegyről, akinek a Palatinus hullámfürdője jelentette a habok netovábbját. Ezek után nem meglepő, hogy Görögország szerelem volt első látásra. A mézédes narancs és a hosszú, tengerparton töltött napok mellett a konyha is lenyűgözött. Nyolcéves gyerekként nem igazán kötött le a saláta téma – de a görögök verziója valahogy felkeltette az érdeklődésemet a ropogós zöldségek, az édesen kesernyés olíva és az oly sós-aromás fetakockák iránt. A vegán verzióban ez utóbbit könnyű tofura cseréljük fel. Persze akinek kedve szottyan, vegán házi sajtot is összedobhat hozzá. Mivel érhetjük el a híres fetaízt? Egy csipetnyi élesztőpehellyel, az egészségesnél egy hintésnyivel több sóval és némi himalájai fekete sóval.

Hozzávalók 1 adag

  • 1.00 db uborka
  • 1.00 db nagyobb paradicsom
  • 0.50 csésze finom olívabogyó
  • 0.50 fej lila hagyma
  • 1.00 db kisebb kaliforniai paprika
  • 0.50 csomag tofu (kb. 100 g)
  • 0.50 db édeskömény akinek kedve szottyan hozzá, ezt is beleszelhet
  • bors
  • zöldfűszerek
  • fekete só
  • esetleg élesztőpehely

Az öntethez:

  • 5.00 ek. olívaolaj
  • 1.00 db citrom kifacsart leve
  • 1.00 kk. fehérborecet
  • 1.00 kk. dijoni mustár
  • 1.00 kk. agavé-/juharszirup
  • bors bőségesen
  • 1.00 gerezd fokhagyma

Elkészítés

  1. A tofut dobókockányi darabokra vagdosom, majd készítek egy pácot, amely egyben a salátaöntet is: 1 dl olívaolajba belepréselem 1 citrom levét és 1 fokhagymát, majd néhány csepp ecetet is kap. Alaposan megszórom oregánóval és mentával, de bármilyen zöldfűszer jól áll neki a rozmaringtól a kakukkfűig. Ebbe pakolom a tofukockákat, majd sózom-borsozom, összekeverem és megnyomkodom, hogy a tofu magába szívja az ízeket.
  2. Az uborkát hosszában elnegyedelem, majd 1 cm-es darabokra vágom, a paradicsomokat szintén negyedelem, majd elfelezem a hajócskákat. A lila hagymát vékony, de azért ropogós karikákra vágom. Ha van otthon édesköményem és paprikám, azokat is finoman felkarikázom.
  3. Közvetlenül fogyasztás előtt halmozom csak őket össze, hogy a zöldségek ne szottyogjanak, a tofu pedig minél tovább élvezhesse a pácfürdőt – ha nagyon magába szippantotta, készítek egy adag extra öntetet a tálaláshoz. Fekete olívával és rengeteg, finoman illatozó zöldfűszerrel megszórva tálalom.