1. Receptjeim
  2. Minden nap ünnepnap
  3. Marokkói sütőtöktazsin gesztenyével és asztalt gyümölcsökkel

Marokkói sütőtöktazsin gesztenyével és asztalt gyümölcsökkel

  • Gluténmentes
  • Rostban gazdag
  • Elkészítési idő:
    60 perc
  • Kalória:
    602 kcal
  • Protein:
    25 g
  • Zsírtartalom:
    25 g
  • Szénhidrát:
    135 g

A marokkói tazsin az egyik kedvenc vendégváró fogásom – ugyanis tulajdonképpen magától megsül. Senkit ne tévesszen meg a hozzávalók listája, amilyen sokan vannak, olyan könnyű őket összedobni őket. Egyszer épp szilveszterre készítettem el, amikor egy bájos netes hozzászólásban megkaptam, hogy „ez nem a magyar ember étele” – hát, azt kell mondanom: a tikka maszala curry sem volt az angolok étele és a pizza sem az amcsiké, ám jó esetben kulinárisan éppen olyan nyitottak vagyunk a világra, mint kulturálisan. A főzés, sütés, konyhában kísérletezés új szokások felvételéről, új minták megteremtéséről is szól, és, lássuk be, amíg minden szokatlan receptre rásütjük, hogy „ilyen hozzávalókat nem kapni a sarki boltban”, addig nem is nagyon tudunk elrugaszkodni a só-bors-paprika használatától. Fogadjuk meg, hogy közösen színesítjük az étkezésünket és a fűszerespolcunkat –első lépésként máris összedobhatunk egy szívmelengető tazsint, ami nem más, mint egy marokkói specialitás, és hivatalosan egy kifejezetten a számára kitalált edényben szokás készíteni. Ám a valóságban egy hagyományos, alufóliával fedett serpenyőben is remekül elvan – hiszen mind tudjuk, hogy a titok mindig a fűszerekben rejlik, no meg abban, hogy szeretettel főzzünk. Most, hogy egy pillanatra elmerengtünk ezen a szép, giccses, ám annál igazabb közhelyen, kezdjünk is neki!

Hozzávalók 2 főre

  • 0.50 csomag szejtán (100 g) vagy füstölt tofu (ha nem kapok semmi ehhez hasonlót, vagy már késő beszerezni, 1 kisebb, nagyobbacska kockákra vágott, meghámozott padlizsánt használok, így gluténmentesen is készíthető)
  • 2.00 ek. kókuszzsír
  • 0.50 db kisebb sütőtök vagy 1 édesburgonya meghámozva, kockákra vágva
  • 1.00 szál répa felkarikázva
  • 0.50 fej vöröshagyma
  • 2.00 gerezd fokhagyma megpucolva
  • 1.00 ujjpercnyi gyömbér frissen, meghámozva, felszeletelve
  • 1.00 ek. mustár
  • 1.00 ek. lekvár (például sárgabarackból)
  • 0.50 csésze aszalt sárgabarack vagy aszalt szilva, esetleg akár fele-fele arányban, sőt fügével is isteni
  • 0.50 üveg sör vagy cider, esetleg 1 pohár fehérbor
  • friss korianderzöld
  • 2.00 marék gesztenye hámozott, főtt/sült, esetleg pekándió/brazil dió

Fűszerek:

  • fahéj
  • fekete bors
  • gyömbér
  • kurkuma
  • szerecsendió

A kuszkuszhoz:

  • kuszkusz
  • sós mandula
  • zöldhagyma

Elkészítés

  1. Előkapom az összes zöldséget, hogy ezzel később már ne legyen cécó, és a sütőt előmelegítem 190 fokra. Ha a szejtán egy tömbben van, csíkokra szeletelem.
  2. Egy teflonos lábosban hevítem a kókuszzsírt, fokhagymanyomóval rápréselek 1 gerezd fokhagymát, 1 csipet só és bors is kerülhet bele, majd a hagyma, a gyömbér és az összes többi fűszer, végül pedig a szejtándarabkák. Alaposan megmosdatom őket a forró fűszerfürdőben, és...
  3. ...ha már hangosan sistereg a készülő tazsin, és illata betölti a szobát, ugorhatnak bele az aszalt gyümölcsök, a sütőtök, a répa, illetve a korianderzöld és a gesztenye ½-e. Mindezt meglocsolom az alkohollal, rákanalazom a mustárt és a lekvárt, majd még egyszer összeforralom, és áttessékelem a tazsinsütőbe vagy egy jénaiba, búcsúzóul pedig rádobom a másik gerezd fokhagymát. Lefedve, a forró sütőben 50 percre lesz szüksége.
  4. Közben elkészíthetem a kuszkuszt: felforralok 1,5-ször annyi sós vizet, mint amennyi kuszkuszra vágyom – 1 csészével könnyedén kimérhető. A kuszkuszt egy edénybe szórom, leforrázom a vízzel, lefedem, és 10 percen át állni hagyom. Ha megpuhult, kreatív fantáziámra van bízva, mihez kezdek vele – apróra vágott zöldhagymával és tört mandulával összekeverve például zseniális. De akármit is kavarok bele, villával teszem, nem kanállal – így nem tapad össze.
  5. A szűk órácska elteltével kinyitom a sütőt, lekapom a tazsinedény tetejét, és belekukkantok. Ha nagyon levesszerű, fedő nélkül sütögetem még 10 percen át. Közvetlenül a tálalás előtt bőkezűen megszórom mentával vagy más zöldfűszerrel.