1. Receptjeim
  2. Cukorfalat
  3. Rawnie – a nyers brownie

Rawnie – a nyers brownie

  • Energiaszegény
  • Gluténmentes
  • Nyers
  • Szénhidrátszegény
  • Elkészítési idő:
    15+120 perc
  • Kalória:
    261 kcal
  • Protein:
    8 g
  • Zsírtartalom:
    16 g
  • Szénhidrát:
    22 g

A párom családja tipikus receptcserélgetős família. A család asztalán kultikussá váló fogások esetében a végén már senki sem emlékszik pontosan, kitől származott az eredeti recept. Ez pedig kényes kérdés. A legnagyobb ilyen balhé abból kerekedett, amikor a családi szótárban évtizedeken át „Ninett húsgombócai” néven szereplő fogásról kiderült, hogy valójában Shula nagymama receptje. Az ifjabbak kétkedve fogadták a hírt, Ninett pedig nem volt jelen, hogy kommentálhassa, ezért már örökre rejtély marad. Mindenesetre amióta a párom húga, Nivi is vegán, a receptcserebere nekünk is izgalmas játékká vált. Egyszer például késő éjjel csörgött a telefon, és Nivi izgatottan számolt be felfedezéséről, a nyers, vegán brownie-ról, ami állítólag döbbenetesen finom, ráadásul egészséges is. A dolgot természetesen azon nyomban tesztelnünk kellett, a brownie pedig felülmúlta elvárásainkat: egyrészt nevetségesen egyszerű elkészíteni, ha az embernek van egy konyhai robotgépe. Másrészt nincs benne se hozzáadott cukor, se liszt, kvázi tehát gluténmentes is. De a legjobb benne mégiscsak az íze! Gazdag és hűvösen édes, mint a legjobb fajta étcsokoládé... pedig még csokoládé sincs benne. Na, de nem csigázom tovább a népet, íme Nivi rawnie-ja, azaz nyers brownie-ja.

Hozzávalók 4 kockához

  • 1.00 csésze dió vagy mandula
  • 1.00 csésze aszalt datolya kimagozva (de aszalt szilvával is működik)
  • 3.00 ek. kakaópor
  • 1.00 csipet

Elkészítés

  1. A dió nagy részét a robotgépbe dobom, és addig kaszabolom őket, míg porrá, sőt már-már masszává őrlődnek.
  2. Hozzáadom a kakaót és a sót, majd ismét darálok. Ezután apránként hozzáadom a datolyát vagy szilvát. Olyasmi állagú masszát kapok, mint a sütimorzsa, ami ugyanakkor könnyen összetapad, mint a gyurma.
  3. Egy éles késsel durvára aprítom a maradék csésze diót vagy mandulát, és egy keverőtálban összegyúrom a kakaós-datolyás masszával úgy, hogy mindenhová jusson a ropogós magvakból. (Ezt nagyon lelkiismeretesen csinálom, mert rettegek, hogy valakinek kevesebb magvacska jut majd, az pedig nem fogja megtapasztalni az igazi nyers brownie élményt.)
  4. Vetek egy pillantást a masszára, és megbecsülöm, melyik négyszögletes edényt töltené ki úgy, hogy legalább 1,5-2 cm magas legyen, majd a tálat kibélelem sütőpapírral, és belegyömöszölöm a brownie-t.
  5. Tulajdonképpen készen is vagyok, a többi már a mélyhűtő dolga, ahol a rawnie 2 óra alatt könnyen szeletelhető, egészséges, gluténmentes, cukormentes, vegán, nyers csodasütivé változik. Köszi, Nivi!