1. Receptjeim
  2. Sállálá, saláta
  3. Tabule – mentás kuszkuszsaláta dióval, aszalt áfonyával

Tabule – mentás kuszkuszsaláta dióval, aszalt áfonyával

  • Gyors
  • Rostban gazdag
  • Elkészítési idő:
    15 perc
  • Kalória:
    652 kcal
  • Protein:
    11 g
  • Zsírtartalom:
    41 g
  • Szénhidrát:
    57 g

Ez a csodás saláta órási kedvenc a Közel-Keleten. A zöldfűszerek intenzív aromájának köszönhetően részegítő élményt nyújt – hiszen gyakorlatilag kizárólag petrezselyemből, mentából, és más – szabadon választott – zöldekből áll. De nem csak készíteni, vásárolni is szoktam: az otthonunk közelében vagy egy kis boltocska, amely egy helyi arab családé, és minden nap arab és héber keverékével, „ahla yom”-mal kívánnak szuper napot a vásárlóknak. A nagyi hétről hétre új fogásokkal lepi meg a boltocska vásárlóit, de a tabule egyetlen nap sem maradhat el. A magvakkal és gyümölcsökkel dúsítás már saját fejlesztés – ennek a salátának egy változatát a Menü 2-ben is megosztom a nagyvilággal. Most egy új variációval rukkolok elő, de mindenki bátran kreaktívkodjon vele kedve szerint.

Hozzávalók 1 adag

  • 3.00 marék vegyes zöldfűszer (friss menta, friss petrezselyem, friss korianderzöld, friss kapor változó arányú keveréke ízlés szerint)
  • 3.00 ek. kuszkusz
  • 1.00 szál újhagyma
  • 1.00 marék dió
  • 2.00 ek. aszalt áfonya

Az öntethez:

  • 0.50 db zöldcitrom
  • 2.00 ek. olívaolaj
  • fekete bors
  • 1.00 késhegynyi mustár
  • 1.00 csepp ecet (én fehérbor-/almaecetet használok)
  • pár csepp agavé-/juharszirup

Elkészítés

  1. A kuszkuszt egy bögrébe szórom, leöntöm 1,5-szörös mennyiségű, forrásban lévő vízzel, majd 5 percre letakarom egy kistányérral.
  2. A dresszinghez mindent alaposan összekeverek egy kis csészében.
  3. A diót és az áfonyát durván felvagdosom, nagyjából az ½-eikre.
  4. A zöldfűszereket egészen apróra vagdosom.
  5. Egy salátás tálban egymásra halmozom a fűszereket, a diót és az áfonyát, a kuszkuszról lekapom a fedelet, villával fellazítom, hogy ne rögökben kerüljön a salátába, majd összeforgatom az alapanyagokat.
  6. Meglocsolom az öntettel, ismét fellazítom a villámmal, és frissiben tálalom.